
Šalvěj je oblíbenou zahradní rostlinkou s řadou pozitivních účinků pro zdraví člověka. Dokáže přezimovat i v našich klimatických podmínkách a je s oblibou vysazována do skalek nebo voňavých bylinkových záhonů. Podle pravidel komplementárního systému pěstování se řadí mezi doprovodné rostliny například pro jahodník, který chrání před škůdci a také zlepšuje chuť sladkých jahod.

Na zahrádce se během krátké doby hezky rozkošatěla a udržuje se pravidelným zaštipováním nových výhonků, aromatickou šalvěj tím posilujeme a zvyšujeme tak obsah vonných silic. Obzvláště nyní na jaře je dobré upravit tvar šalvěje do přijatelné formy, aby hezky vypadala. Patří k medonosným rostlinám a má vysoký obsah éterických olejů. Šalvěj krásně voní, má nezaměnitelnou silně kořeněnou vůni. Používá se při přípravě pokrmů jako je například maso nebo nádivky, ale i třeba polévky
Účinné látky v šalvěji
Odvar ze šalvěje pomáhá při řadě zdravotních neduhů, jako například špatné trávení, pálení žáhy nebo i nechutenství. Má svíravou chuť. Šalvěj čistí zuby a dutinu ústní a o jejím vliv na zdraví zubů a dásní není pochyb. Je třeba ji užívat s mírou, jelikož obsahuje látku zvanou thujon, která může při nadměrném příjmu způsobovat bolest hlavy nebo otupělost. Obzvlášť opatrní budeme při dávkování dětem nebo těhotným ženám, které by ji neměly užívat. Naopak se doporučuje po léčbě pomocí antibiotik.

Na jaře se dají koupit krásné sazenice v zahradnictví, šalvěj dobře roste v běžné zahradní půdě. Prospívá jí dostatek slunečního světla a není náročná na vodu. Daří se jí v teplejší části zahrádky, a to i během horkých suchých letních dní. Šalvěj se hezky esteticky kombinuje ve vizuální kompozici s dalšími rostlinami, například růžemi. Je to okrasná rostlina, protože má podlouhlé stříbřité lístky, které svým tmavozeleným odstínem dobře ladí k ostatním okrasným rostlinám. Existuje spousta odrůd, které kvetou různými odstíny barev modré, fialové nebo něžné bílé…